wtorek, 21 sierpnia 2018

Ciekawy grzyb

Piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis) – po prostu z natury – "polska trufla".

Oryginalnego grzyba, podobnego do trufli, przyniósł do mnie kolega Stanisław z lasu bobrzeckiego, ale dla pewności zrobiłam zdjęcia i wysłałam do naukowców z BdPN, prosząc o pomoc w rozpoznaniu tego gatunku. Moje przypuszczenia się potwierdziły - gatunkiem tym jest piestrak jadalny, nazywany białą truflą. Grzyb ten wygląda jak duży ziemniak, pogryziony jest przez ślimaki /zdj./ o twardym owocniku pachnącym kukurydzą. W przekroju widać marmurkowy wzór /na zdj./ - nie ma wyraźnej skórki, wierzchnia warstwa bywa gładka, koloru szarobiałego. Preferuje podłoże gliniaste z towarzystwem buków. Nadaje się do spożycia, jest bardzo smaczny, gotowany, smażony i suszony. Nasze lasy są zasobne w ciekawe gatunki, tylko trzeba mieć oczy szeroko otwarte i zatrzymać się na chwilę.

Maria Walczak